nieuws

Week van de Veiligheid in het teken van heling

14 juni 2019

De focus van de Week van de Veiligheid ligt in 2019 op het voorkomen van heling. Als we er samen voor zorgen dat gestolen goederen niet meer doorverkocht kunnen worden, ontmoedigen we daarmee overvallen, inbraken, straatroven en andere diefstallen. 

Wat kunnen gemeenten doen?

Laat inwoners en ondernemers tijdens de Week van de Veiligheid weten hoe ze heling zelf tegen kunnen gaan. Bijvoorbeeld door:

 • controle van tweedehands goederen te stimuleren
  Het kopen van gestolen spullen is strafbaar. Promoot www.stopheling.nl of de Stop Heling-app. Hier kunnen inwoners met het serienummer, de barcode of het kenteken van tweedehands goederen vóór de aankoop ervan checken of het bij de politie als gestolen geregistreerd staat.
   
 • registratie van waardevolle eigendommen te motiveren
  Motiveer inwoners om hun waardevolle eigendommen te registreren via de Stop Heling-app. Na diefstal is de kans dan groter dat ze hun gestolen spullen terugkrijgen en dat de politie de dader kan achterhalen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een flyeractie organiseren om de Stop Heling-app onder de aandacht te brengen.
   
 • een actie ter preventie van fietsdiefstal te organiseren
  Zet het preventieteam anti-fietsdiefstal van het Centrum Fietsdiefstal in tijdens een weekmarkt of veiligheidsdag. Het team graveert fietsen en laat de nieuwste preventiemogelijkheden zien. Ook helpen ze inwoners hun fiets na te trekken in het RDW-fietsdiefstalregister.

Daarnaast zijn er zaken die gemeenten zelf kunnen regelen:

 • Maak gebruik van het Digitaal Opkopers Loket [DOL]
  Opkopers zijn wettelijk verplicht zich bij de gemeente te melden als opkoper. Met het Digitaal Opkopers Loket (DOL) van het CCV kunnen gemeenten opkopers gemakkelijker registreren. Daarnaast geeft het boa’s en de politie een handig overzicht van alle opkopers in de gemeente. Maak kosteloos gebruik van dit systeem. Mail voor meer informatie naar dol(at)hetccv.nl.
   
 • Laat boa’s de e-learning Opkoperscontrole volgen
  Voeren de boa’s in jouw gemeente controles uit ten aanzien van de registratie- en identificatieplicht van opkopers? Zorg er dan voor dat ze in aanloop naar de Week van de Veiligheid de e-learning Opkoperscontrole volgen. Voer in de Week van de Veiligheid bijvoorbeeld een extra controle uit.
   
 • Zet bestuurlijke handhaving in
  Organiseer in de Week van de Veiligheid samen met de politie een helingdag, waarbij je strafrechtelijke en bestuurlijke acties tegen van heling verdachte handelaren combineert.

Vragen?

We hopen dat er dit jaar weer veel gemeenten van de partij zijn. Heb je vragen of wensen of wil je sparren met één van onze adviseurs? We helpen je graag op weg. Uiteraard staat het CCV ook open voor suggesties en ideeën. Neem contact op via e-mail of telefoon: 030 751 67 99.