nieuws

Veilig uitgaan vraagt om kennis delen, samenwerken en van elkaar leren

12 oktober 2018

Op donderdag 11 oktober woonden ruim honderd deelnemers de bijeenkomst “Veilig Uitgaan, samen voor gastvrij” bij in de Arminiuskerk te Rotterdam. “Zoveel gemeenten zijn met dit onderwerp bezig. Volgens mij kunnen we door elkaars ervaringen en experimenten te delen steeds beter worden in het creëren van een prettige omgeving in het uitgaan,” meent loco-burgemeester van Rotterdam, Bert Wijbenga, die ook op de bijeenkomst sprak. 

Plenair werden de resultaten van het onderzoek naar seksueel overschrijdend gedrag in het Rotterdamse uitgaansleven gepresenteerd. En Laura Nijkamp van het Trimbos-instituut gaf een korte pitch over het gebruik van lachgas in het uitgaansleven. Nijkamp: “Lachgas is een uitdaging voor gemeente, ouders en preventiewerkers.” De populariteit neemt in alle gebruikersgroepen toe, maar de gezondheidsrisico’s vallen mee. Zij roept ouders, leraren en lokaal bestuur dan ook op kalm te blijven.

Daarna gingen de deelnemers in diverse workshops aan de slag. In de workshop over ID-fraude onder jongeren spraken ze niet alleen over, maar ook met jongeren over identiteitsfraude in het uitgaansleven. In de workshop Preventie#MeToo kregen de deelnemers een kijkje in de keuken van de publiekscampagne in het uitgaansleven en weerbare jongeren van expertisecentrum Rutgers. Ook de rondleiding over de Witte Withstraat bood een blik achter de schermen van het uitgaansleven in die omgeving. In de workshop over de kracht van integrale samenwerking brainstormden de deelnemers over de vraag: hoe toezicht en preventie er over vijf jaar uitziet op een zaterdagavond…