nieuws

KBO-PCOB lanceert app tegen babbeltrucs in Week van de Veiligheid

8 oktober 2018

Seniorenorganisatie KBO-PCOB lanceerde maandag 8 oktober aan het begin van de Week van de Veiligheid een primeur in Nederland: een virtuele weerbaarheidstraining voor ouderen. Met deze multifunctionele training kunnen ouderen hun weerbaarheid verhogen en beter weerstand bieden tegen de zogenoemde babbeltruc. 

Met name ouderen slachtoffer

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen met name ouderen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind naar het toilet mag. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen. 

Digitaal oefenen in verschillende situaties

Er wordt regelmatig gewaarschuwd voor babbeltrucs. De huidige voorlichtingscampagnes richten zich met name op gedragsverandering, waarbij informatie en praktische adviezen worden gegeven om babbeltrucs te voorkomen. Maar waarschuwen alleen helpt onvoldoende, zo leert de praktijk. 

Daarom ontwikkelde KBO-PCOB met behulp van de Vrije Universiteit van Amsterdam een aanvullende methode om mensen meer bewust te maken van hoe ze moeten handelen bij babbeltrucs. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid gaf advies over de mogelijke scenario’s voor de app. In een zestal situaties wordt de babbeltruc virtueel nagebootst en kan er worden geoefend om de oplichter succesvol te weerstaan. 

Feedback op stemgeluid

Een bijzondere vorm van feedback die gebruikers krijgen op hun gedrag tijdens de scenario’s die geoefend worden, heeft betrekking op hun stemgeluid. Immers, afgezien van wat ouderen zeggen tijdens een babbeltruc, is het ook belangrijk hoe ze dit zeggen. In het geval van een babbeltruc is het van belang dat mensen een voorstel kunnen afwijzen. Essentieel hierbij is om dit op een assertieve manier te doen. Om deze eigenschappen te kunnen herkennen in het stemgeluid van de gebruiker, is gebruik gemaakt van recentelijk ontwikkelde software op basis van Kunstmatige Intelligentie. 

De virtuele weerbaarheidstraining van KBO-PCOB is gratis beschikbaar via Google Play Store en de App Store onder de naam ‘trucs tegen babbeltrucs’. 

Meer weten?