nieuws

Positieve cijfers op congres 10 jaar Centrum Fietsdiefstal: fietsdiefstallen gedaald van 800.000 naar 500.000

8 oktober 2018

Op de eerste dag van de Week van de Veiligheid, maandag 8 oktober, vierde het Centrum Fietsdiefstal zijn tienjarig bestaan met het congres ‘10 jaar in de hoogste versnelling’ met een terugblik en met oog voor de toekomst. Fietsdiefstal tegengaan is in het belang van iedereen en blijft om actie vragen. In de afgelopen tien jaar is het aantal gestolen fietsen gedaald van 800.000 naar 500.000 en de aangiftebereidheid is gestegen van 20% naar 25%. 

Publiek-private samenwerking

Om het fietsgebruik te laten stijgen met 20%, moet het aantal fietsdiefstallen nog meer omlaag. “De introductie van connected bikes gaat het speelveld naar mijn overtuiging enorm veranderen”, zegt Titus Visser, directeur stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit over de toekomst. “Doordat fietsen na diefstal in toenemende mate traceerbaar zijn, gaat er een opsporingsvraag ontstaan. De politie zal hier alleen niet aan kunnen voldoen. Ik ben ervan overtuigd dat publiek-private samenwerking hier de sleutel voor succes zal zijn.” 

Over Centrum Fietsdiefstal

In 2008 sloten veertien publieke en private partijen een convenant voor de aanpak van fietsdiefstal. Direct daarna richtten zij het expertisecentrum Centrum Fietsdiefstal op. Het Centrum Fietsdiefstal heeft onder meer een gemeentelijk stappenplan voor de aanpak van fietsdiefstal ontwikkeld, promotieteams ingezet, lokfietsen ingezet, een landelijk dekkend netwerk van Algemene Fiets Afhandel Centrales ingericht. Het Centrum Fietsdiefstal wordt ingevuld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. 

Meer informatie