Nieuws

Een aantal activiteiten die in 2016 plaatsvonden

12 okt. – Congres Overvallen in Nederland: Taskforce gaat door

De Taskforce Overvallen wordt met in ieder geval 2 jaar verlengd. Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens het congres ‘Overvallen in Nederland’ dat wordt gehouden in Rotterdam. De bekendmaking volgt op het rapport van oud-hoogleraar criminologie Cyrille Fijnaut en veiligheidsonderzoeker Ben Rovers. De centrale conclusie hierin is dat het aantal overvallen in Nederland weliswaar scherp is gedaald, maar de overheid de aandacht voor het probleem niet mag laten verslappen.

Winst in aanpak overvallers
Volgens Fijnaut en Rovers valt er nog veel winst te behalen in de aanpak van overvallers. Zo ontspringen momenteel nog veel beroepsmisdadigers de dans. De opheldering van zware overvallen die beroepsmatig worden gepleegd “tart de rechtsstatelijke verbeelding op een haast onvoorstelbare manier”, schrijven de onderzoekers. Het congres ‘Overvallen in Nederland’ is een initiatief van de gemeente Rotterdam, het ministerie van Veiligheid en Justitie en het CCV in opdracht van de landelijke Taskforce Overvallen.

11 okt. – Cybercrimeontbijt in Amsterdam

Wat kunnen ondernemers doen om cybercrime te voorkomen? Ondernemers in Amsterdam kregen vanochtend tijdens een cybercrimeontbijt informatie over preventieve maatregelen. MKB Amsterdam en het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland (RPCAA) organiseerden het ontbijt in het kader van de Week van de Veiligheid.

Cybercriminaliteit
Ondanks maatregelen, zoals het installeren van een virusscanner of het opstellen van regels voor veilig internetgedrag, stijgt het aantal cybercrime-incidenten in het MKB. Ieder bedrijf, klein en groot, kan het doelwit worden van fraude, datalekken, identiteitsmisbruik en hacking. Dit kan de bedrijfsreputatie ernstig beschadigen en tot forse financiële schade leiden.

wvdv-cybercrime-ontbijt

10 okt. – Ondernemersontbijt startsein Week van de Veiligheid

Burgemeester Aboutaleb, minister Van der Steur en circa 200 Rotterdamse ondernemers schoven maandag 10 oktober 2016 aan bij het Ondernemersontbijt in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Hier werden de ‘Wel-zo-veilig-Awards’ uitgereikt aan de ondernemers die veiligheidsmaatregelen hebben genomen om hun horecaonderneming, winkel, transportbedrijf én personeel te beschermen tegen criminaliteit.

Het Dilemmaspel
Patrick van den Brink, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid presenteerde het Dilemmaspel. Dit spel is ontwikkeld voor ondernemers uit de transport en logistiek, horeca en detailhandel. Het draagt bij aan het bespreekbaar maken van verschillende vormen van criminaliteit waarmee deze sectoren te maken hebben.

Vraag bij uw brancheorganisatie: Detailhandel Nederland, Koninklijke Horeca Nederland of Transport en Logistiek Nederland het Dilemmaspel aan.

wvdv-dilemmaspel

08 okt. – Vloggend de Week van de Veiligheid door

Romee Schimmel vlogt tijdens de Week van de Veiligheid om u op de hoogte te houden van alle ‘ins en outs’ als het gaat om criminaliteitspreventie. Romee trekt de stoute schoenen aan en vraagt iedereen het hemd van het lijf om erachter te komen welke maatregelen u kunt nemen om u voor te bereiden op criminaliteit.

Bekijk haar korte video’s hier.

wvdv-vlog

08 okt. – Minister trapt Week van de Veiligheid af met VR-Training

Met het in gebruik nemen van een nieuwe virtuele training tegen overvallen opende minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zaterdag 8 oktober 2016 in Amsterdam de Week van de Veiligheid. De mede door het CCV ontwikkelde app is nu ook voor u te downloaden via de app store of play store.

De training tegen overvallen is gemaakt voor horeca- en winkelpersoneel. Het CCV ontwikkelde de training samen met Koninklijke Horeca Nederland en Detailhandel Nederland. Het gaat om een aantal 360-gradenvideo’s waarbij de overvallen zo natuurlijk mogelijk worden nagebootst.

Download de films in de app-store of Google-play

wvdv-360

07 okt. – Congres Aanpak Overvallen

In opdracht van de landelijke Taskforce Overvallen organiseren de gemeente Rotterdam, het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid op woensdag 12 oktober 2016 een congres over de stand van zaken met betrekking tot roofovervallen in Nederland. Met onder andere André Kuiper, burgemeester Aboutaleb, Cyrille Fijnaut en de minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur.
Lees meer >

07 okt. – Gefeliciteerd

We vroegen aan gemeenten hun activiteiten voor de Week van de Veiligheid aan ons door te geven. De eerste tien krijgen een gratis wijkschouw van het CCV aangeboden. Gefeliciteerd:

IJsselstein – Oldenzaal – Koggenland -Leerdam – Diemen – Amstelveen/Aalsmeer – Bodegraven-Reeuwijk – Veldhoven – Deurne en Valkenswaard.

Wilt u als gemeente ook nog gebruik maken van onze workshops? Kijk dan op de website van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Week 41 = Week van de Veiligheid

Week 41 staat jaarlijks in het teken van de nationale Week van de Veiligheid. Waarom? In de donkere dagen van oktober tot maart is er meer criminaliteit (diefstal, overvallen). Gemeenten, politie, brancheorganisaties en Regionale Platforms Criminaliteitsbeheersing organiseren tijdens deze week activiteiten om ondernemers te stimuleren met het thema veiligheid aan de slag te gaan.

Ondernemers kunnen veel ellende voorkomen en goed voorbereid de winter ingaan en preventieve maatregelen nemen. Gemeenten dragen hun steentje bij door in de Week van de Veiligheid uiteenlopende activiteiten voor hun burgers én ondernemers te organiseren.

Op de kaart!
Laat zien wat u als ondernemer doet en geef uw activiteiten door aan ons. Wij plaatsen u dan op onze landkaart met daarop een overzicht van alle ondernemers, gemeenten en brancheorganisaties die zich inspannen om deze week tot een succes te maken. Hoe meer partijen er meedoen, hoe groter de inspiratiebron. Zo helpt u collega ondernemers met ideeën en u doet zelf ook weer ideeën op.

De Week van de Veiligheid is een initiatief van publieke en private partijen om het thema veiligheid onder de aandacht te brengen bij ondernemers en inwoners. Vorig jaar deden zo’n 200 gemeenten mee.

kaart-wvdv-27916